Ideja vs. izvedba ~ Projektni blog |

četrtek, 19. februar 2009

Ideja vs. izvedba

Na tisoče projektov tedensko ustavijo ali sami spontano razvodenijo. Ne samo v času recesije, je pa ravno zdaj lahko usodno.

Dobra IDEJA oziroma dober "business case" rešuje pred recesijo, npr:
Kaj pa IZVEDBA?

Kako bo vlada svoje odgovore na recesijo implementirala? Bodo to počeli državni uslužbenci? Tri, štiri, zdaj... iz rutine svojega vsakdanjika. Ali najeti specialisti, krizni managerji - sami ne bodo ničesar naredili.

Projekti iz EU sredstev so vnaprej natančno opredeljeni: časovno, stroškovno, rezultatsko. Na papirju vse lepo in prav - pa bomo resnično pravočasni (bomo dnevno, tedensko spremljali plan izvedbe), kaj bomo naredili, če kaj zamudimo ali pride kaj vmes? Kaj bo z dodatnimi stroški, ki se bodo (zagotovo) pojavili? Kako bomo uvedli rezultate projekta v prakso, da nam bodo takoj začeli koristiti?

Vlaganje v inovacijske projekte je najbolj tvegano, kar pa posledično pomeni, da je lahko tudi najbolj donosno (Tveganje kot grožnja ali priložnost). Kako skrbni smo pri ravnanju s sredstvi? Ali z željo po invoaciji eksperimentiramo vse povprek? Kako hitro se nam bo povrnil evro investriran v invoacijski projekt, kakšna je donosnost investicije?

Kako zadovoljne so stranke z našimi projekti? Kako zadovoljen je naš bančni račun? So naši prodajniki "lovci v savani", ali sedijo v udobnih foteljih pisarne čakajoč na "zlati klic"?


Dobra ideja s slabo izvedbo lahko veliko stane, ali kot je skoraj 30 let nazaj rekel eden od predstavnikov ljubjlanske punk scene:

"Besede minus akcija so nula!"

Osebno sem zagovornik, da si dobra ideja zasluži dobro izvedbo. Torej dober projekt.

Še en POZOR

Dostikrat slišim:
  • "napisal sem projekt dolg 100 strani"
  • "pridobili smo nov projekt"
  • "v glavi imam super projekt"
... ko ludje dejansko govorijo o "business case-ih", idejah, priložnostih, planih.

Projekt pa se izvede. Za projekt so potrebne veščine, čas, ljudje in njihovo delo, znoj, komunikacija. Vodenje, prepričevanje, predstavitve, brainstormingi, zagovarjanje, planiranje, pregovarjanje z dobavitelji. Javno nastopanje, sestanki, programiranje, inženirsko delo, potovanja. In če želite razreševanje osebnih konfliktov, iskanje skupnih vrednot, motiviranje, podajanje kritike in pohvale, teambuilding in praznovanja. Projekt traja mesece, leta. Projekt je generator in požiralnik dokumentacije. Politika.

"Projekt je način izvedbe. Hkrati strukturiran in fleksibilen - verjetno najboljši."






Tudi ti delaš na projektih? Imaš podobne izkušnje? Pridruži se nam:

Preverite tudi ProjektnoVodenje.com - Zemljevid projektnega vodenja, ki širši poslovodni sferi poenostavlja razumevanje pojma in pomembnosti "projektnega vodenja" za uspeh poslovanja podjetij in ne-tržnih organizacij.

Projektni blog je avtorsko delo.

Uporaba in vsako razmnoževanje (razen kratkih citatov z navedbo vira in avtorja) je brez izrecnega dovoljenja avtorja prepovedano.