Boj z recesijo: če poznamo cilj, bo pot prišla sama? ~ Projektni blog |

nedelja, 28. februar 2010

Boj z recesijo: če poznamo cilj, bo pot prišla sama?

Skoraj bi že spregledal in vrgel Mladino v koš za papirne odpadke, poleg tistega za embalažo in tretjega za biološke odpadke. A je nisem. Zjutraj pri zajtrku sem nameraval brati o Kostariki, deželi brez vojske in demokratično politiko sredi Latinske Amerike, in stran naprej zagledal članek svojega dodiplomskega profesorja, dr. Bogomirja Kovača. In ga prebral celo kljub njegovemu matematično-filozofskemu naslovu "Nerešljiva kvadratura kroga".

Govori o strategijah za izhod iz krize in o še bolj ambiciozni vladni strategiji: narediti Slovenijo zmagovalko med evropskimi državami. Kako? Z reformam! Davčnimi, plačnimi, strukturnimi, spodbujevalnimi in ostalimi. Povsem legitimni cilji, če ne bi bili za slovenske razmere nerealni. Posebej v javnem sektorju so možnostu za njihvo izpolnitev razmeroma majhne. Pravi, citiram:

"V tej državi ne obvladujemo strateškega načrtovanja in menedžementa sprememb, projektnega vodenja in kolektivnega dela".

Delal sem v državni upravi in razumem njen organizem, njen PH. Zato me je članek pritegnil, uspešno sprovociral, da o njem napišem tukaj par besed. Ker se pretežno strinjam z napisanim. In ker zagovarjam tezo, da je "projekt" most do uveljavitve sprememb, na način, ki je manj tvegan, manj kaotičen in bolj transparenten kot se uveljavljanja sprememb (reform) večinoma loteva država. Torej zagovarjam tezo, da bi morala biti državna uprava "bolj" projektno organizirana. Ker ima zametke matrične organizacije ter ker zaposluje tudi zelo sposobne ljudi pa zagovarjam tezo, da je rešljiva. Samo pravo formulo potrebuje, torej πr2, profesor...
Tudi ti delaš na projektih? Imaš podobne izkušnje? Pridruži se nam:

Preverite tudi ProjektnoVodenje.com - Zemljevid projektnega vodenja, ki širši poslovodni sferi poenostavlja razumevanje pojma in pomembnosti "projektnega vodenja" za uspeh poslovanja podjetij in ne-tržnih organizacij.

Projektni blog je avtorsko delo.

Uporaba in vsako razmnoževanje (razen kratkih citatov z navedbo vira in avtorja) je brez izrecnega dovoljenja avtorja prepovedano.