Kaj se lahko iz filma "Eat, Pray, Love" naučimo o vodenju? ~ Projektni blog |

torek, 21. december 2010

Kaj se lahko iz filma "Eat, Pray, Love" naučimo o vodenju?

... projektov, ljudi in najprej sebe.

Pobudo za ta naslov sta mi dala dva starejša direktorja, ki skupaj vedno izpadeta največja nergača, iskalca dlake v jajcu, neomajna zagovornika svojih zastarelih stališč, vsak s svojim hihitajočim načinom odkrivanja sledov naivnosti pri drugih. V celoti me spominjata na ta dva z balkona.

Zaradi razlogov, kakršna sta, me je njuno priporočilo za ogled novodobnega filma (z naslovom, ki obeta romantično komedijo) toliko bolj presenetilo in hkrati pritegnilo (radovednost je močan faktor motivacije!).

Film sem si ogledal - dokaj mučno in prepočasi bi splazil mimo mojih oči v pozabo (5/10 na IMDB), če me nekje na sredini ne bi začel nagovarjati Richard, wannabe indijski guru, eden izmed mnogih iz Zahoda v Indijo priromanih iskalcev razsvetlitve. Kar je govoril, mi je dalo misliti. Citiram brez konteksta:

1. "Nikoli nisem videl, da bi kdo jedel toliko jedi naenkrat."

Kompliciranost in kompleksnost sta različna pojma. Kompleksnost vsakega projekta je potrebno prevesti v razumljiv jezik. Kompliciranost je potrebno razreševati.

Načini v projektnem vodenju: projektna listina, WBS, terminski plan, komunikacija, plan komuniciranja.

2. "Če želiš do gradu, moraš preplavati jarek."

Projekti so po definiciji enkratna neponovljiva aktivnost. Projektni vodja je vedno tisti, ki napor članov projektne ekipe usmerja v nekaj novega in nobeden zagotovo ne ve, kakšen bo končni izzid. Projektni vodja lahko učinkovito vpliva na razmerje gotovosti / tveganosti uspeha svojega projekta.

Načini v projektnem vodenju: register tveganj, WBS, terminski plan, motivacija, redna komunikacija.

3. "Nauči se izbirati svoje misli, tako kot vsako jutro izbereš oblačila."

V projekt in misli projektnega vodje bodo uletavale distrakcije. Tudi skrajno nepomembne stvari so vedno zavite v rdečo svetlečo embalažo in tiktakajo. Projektni vodja mora sam ali ekipno oceniti, ali nek dejavnik vpliva na uspešnost doseganja končnega izida ali ne. Ter ali in kakšna akcija je potrebna v odgovor. Vedno mora vedeti, zakaj je organiziral sestanek in kaj želi z njim doseči. Ni mu potrebno veliko besed, pač pa več razmišljanja in zdrave pameti. Pomemben je zdrav notranji monolog.

Izbirati svoje misli = postavljati si prava vprašanja.

Načini v projektnem vodenju: pogovor z ekipo, pogovor z naročnikom (sponzorjem) projekta, pogovor z ostalimi managerji, ustrezno soočenje, pravilno dihanje, obvladovanje sprememb, zen, U-teorija.

4. "Bodi previden, kaj si zaželiš, ker se želja lahko uresniči."

Ali je naročnik projekta (sponzor) natančno definiral svoje želje, potrebe? Ali so dokumentirane in razumljive projektni ekipi, projektnemu vodji? Pomembno je jasno delegiranje nalog projektni ekipi, jasni plani, roki, design dokumenti in specifikacije. Konkretnost, ki je podprta z realnimi aktivnostmi.

Načini v projektnem vodenju: poslovna analiza, SMART cilji, metoda MOSCOW, WBS, terminski plan.

5. "Spremembe niso slaba stvar."

... tudi če se počutiš grozno, ko se zgodijo. Spremembe so sestavni del vsakega projekta in na to je potrebno pripraviti vse projektne upnike. Resnična dejstva (predpostavke) - o naročnikovih pravih potrebah, tehnoloških zmožnostih in omejitvah, razpoložljivosti virov.. bodo zares znana šele takrat, ko do njih projekt pripljuje. Ali celo naleti na kakšno mino.

Načini v projektnem vodenju: obvladovanje sprememb, RFC (request for change), proces soočanja s spremembami, proaktivnost.


In zadnja, šesta izjava: "Spravi se k delu!". Tu bom objavil le zelo koristno povezavo: Shut up and get to Work!




Tudi ti delaš na projektih? Imaš podobne izkušnje? Pridruži se nam:

Preverite tudi ProjektnoVodenje.com - Zemljevid projektnega vodenja, ki širši poslovodni sferi poenostavlja razumevanje pojma in pomembnosti "projektnega vodenja" za uspeh poslovanja podjetij in ne-tržnih organizacij.

Projektni blog je avtorsko delo.

Uporaba in vsako razmnoževanje (razen kratkih citatov z navedbo vira in avtorja) je brez izrecnega dovoljenja avtorja prepovedano.