Kaj je agilno vodenje projektov? ~ Projektni blog |

četrtek, 17. junij 2010

Kaj je agilno vodenje projektov?

Že mesece živim v pripravah na pisanje serije blogerskih objav o agilnem vodenju projektov. In moja udeležba na včerajšnjem srečanju PMI Chapter Ljubljana je bila kot naročena, saj je bilo (se mi zdi, da prvič) slišati besedo "agilno" - za razliko od izrazov, kot so "metodologija", "organizacija", "standard" ali "obrazec", ki so sestavni elementi terminologije tradicionalnega vodenja projektov.

Jure Lozinšek (Ipmit) je zanimivo predstavil svoja spoznanja s PMI Globalnega kongresa, ki se je zgodil v Milanu meseca maja. Poudarki mednarodnih govornikov so bili na agilnih pristopih, mehkih veščinah in leadershipu. Legenda slovenskega projektnega managementa Andrej Česen (PMC) pa je hitro dvignil roko in takoj vprašal ključno vprašanje: "Kaj je 'agilno'? Vsi govorijo o tem, kaj pa to sploh je?"

Manj birokracije - več komunikacije!

.. je bil kasneje kolektivno sestavljen odgovor, in kar se mene tiče povsem simpatično sporočilo sestanka, zaradi česar se je udeležba izplačala. Ne zgolj uporabljati prave obrazce, nadzirati čas in stroške - ljudje so glavni element projektov. Zato je obvladovanje človeškega faktorja glavna dejavnost projektnega vodenja.

Vir: P. Frelih

Za razliko od tradicionalnega vodenja, ki temelji na strogo predpisani metodologiji, merjenju, nadziranju, poročanju, hierarhiji, delegiranju - je agilno vodenje projektov korak bliže k človeku, Človek edini lahko predstavlja dodano vrednost, sinergijo in pozitivno preseneti. Človek, ki hodi v službo, v svojem prostem času pa se ukvarja z neverjetnimi hobiji, organizira družinsko potovanje na drug konec sveta, zgradi sebi hišo, vodi kmetijo, preživlja družino, odplačuje stanovanje - je kompetenten človek, kateremu agilno vodenje omogoči prenos svojih sposobnosti na tistih 8 ur službe, s čimer se mu tudi na delovnem mestu (in projektih) dopusti njegova samouresničitev.

AGILNO(človek + človek + človek + ... + človek) = team

Team ljudi, ki ga je potrebno ustrezno (agilno) voditi, da ustvarijo dodano vrednost in ne držijo fig v žepih, ne napihujejo svojih časovnih ocen in ne sprožajo dolgotrajnih burnih debat okoli nepomembnih stvari.

Agilno kako? v katerih primerih agilno? katere so posebnosti agilnega vodenja? na Projektnem blogu še sledi. Ob primernem času pa tudi več o organskem vodenju.
Tudi ti delaš na projektih? Imaš podobne izkušnje? Pridruži se nam:

Preverite tudi ProjektnoVodenje.com - Zemljevid projektnega vodenja, ki širši poslovodni sferi poenostavlja razumevanje pojma in pomembnosti "projektnega vodenja" za uspeh poslovanja podjetij in ne-tržnih organizacij.

Projektni blog je avtorsko delo.

Uporaba in vsako razmnoževanje (razen kratkih citatov z navedbo vira in avtorja) je brez izrecnega dovoljenja avtorja prepovedano.